Alternative Flooring
Dorpstraat 76
B-9890 Gavere - Semmerzake
+32 (0)9/362 08 36
infoREMOVE@alternativeflooringREMOVE.be

Wat is...

Laminaat

Laminaat

Een laminaatvloer is een gelaagde vloer met een watervaste, gelijmde HDF-plaat als kern. Meestal bestaat een laminaat vloer uit volgende onderdelen :

  • Een transparante slijtvaste bovenlaag
  • Een decorlaag
  • Een onder hoge druk geperste kernplaat van HDF
  • Een tegenlaag

 

Fineerparket

Fineerparket

Kent eigenlijk dezelfde opbouw als een laminaatvloer maar met andere producten:

  • De beschermende toplaag is hier vervangen door een afwerking met vernist of olie
  • De decorlaag is vervangen door een laag van meestal 0,6mm echt hout
  • Een watervaste gelijmde/hard geperste kernplaat van HDF
  • Tegenlaag in fineerhout
Hierdoor heeft een fineervloer het uitzicht van echt parket, maar is dit door zijn opbouw veel dunner dan een samengesteld parket. Fineerparket voelt dan ook iets natuurlijker aan door het gebruik van echt hout.

 

Samengesteld parket

Samengesteld parket

Is opgebouwd uit verschillende lagen. Het belangrijkste kenmerk is dat de toplaag opgebouwd is uit echt hout van minimumdikte van 2,5mm. De opbouw van de kern is afhankelijk van de fabrikant en gamma. Zo bestaan er parketten met een kern in HDF, Multiplex, Eik of Hevea. Elke houtsoort van de tussenlaag heeft zo zijn eigen kenmerken en laat een verschillende trekkracht toe binnen de planken. Door de lagen kruislings aan te brengen t.o.v. elkaar, worden de trekkrachten van de houten toplaag in de plank zelf opgevangen, waardoor dit uiterst stabiel is. Hierdoor kan dit soort parket zowel zwevend geplaatst worden (als laminaat) zonder risico op vervorming als volverlijmd worden aan de ondergrond. Naast het feit dat samengesteld parket ecologischer omdat er minder "echt" hout in verwerkt zit, is de installatie ook een stuk goedkoper. Door volverlijming van samengesteld parket wordt hetzelfde geluidskomfort bereikt als een massief parket. Als bijkomend voordeel, worden de meeste samengestelde parketten fabriek-af afgewerkt, waardoor schuren en verder afwerken ter plaatse niet nodig is. Hierdoor is ook de plaatsingskost van deze parketten een heel stuk lager dan een massief parket. Hierdoor is samengesteld parket dan ook veel toegankelijker voor iedereen.

Vinyl Vloerstroken

Vinyl vloerstroken

Kennen eveneens een meerlaagse opbouw maar dan met kunststof materialen. De toplaag wordt uitgevoerd in vinyl terwijl de kern is opgebouwd uit PVC versterkt met glasvezel. Voordeel van deze vloeren is de geringe opbouwhoogte tussen de 2mm en de 6mm. Deze zijn zowel verkrijgbaar om te verlijmen als met clicksysteem. Door de geringe dikte is wel een perfect egale ondervloer noodzakelijk. Egalisatie is dan ook geen overbodige luxe. Door het gebruik van kunststof zijn deze vloeren waterbestendig en worden ze meestal aangeboden in hogere slijtklasses. De toekomst van deze vloersoort ligt dan ook vooral in het commercieel gebruik of in vochtige ruimtes. Nadeel is dat deze vloeren best niet geïnstalleerd worden in direct zonlicht, omdat door de warmte de vloer anders kan vervormen. Een aangepaste en kwalitatieve ondervloer kan hier de gepaste oplossing bieden.

Waterbestendige laminaat

Waterbestendige laminaat

Kent verschillende opbouw, afhankelijk van de fabrikant. Sommige zijn uitgevoerd op watervaste HDF. Andere worden tijdens de productie voorzien van een waterbestendige sealing in de toplaag die doorgetrokken wordt tot in het clicksysteem. Hierdoor kan deze laminaat even gemakkelijk geplaatst worden als een klassieke laminaat maar dan wel in vochtige ruimtes, zonder dat er enig risico aan verbonden is. Andere fabrikanten bouwen hun laminaat op met een kern in kunststof om alle risico's weg te nemen. Soms wordt de kern dan voorzien van luchtkamers om zo extra geluids- als luchtisolatie te creeëren binnen de vloer. Kunststofvloeren worden best niet in direct zonlicht worden geplaatst omdat deze anders kunnen vervormen onder de warmte.

Houten terras

Houten tereassen

Deze term spreekt uiteraard voor zich. Dit zijn terrassen die opgebouwd zijn uit hout. De belangrijkste verschillen hier zijn het montagesysteem en het gebruik van hardhout. Houten terrassen worden meestal vervaardigd uit tropische hardhoutsoorten zoals Ipé, Paddook, soms in eik of thermisch behandelde den. Voor de montage van de terrassen, kan op verschillende manieren gewerkt worden. De terrasplanken kunnen gevezen worden door middel van inoxvijzen op de draagstructuur eronder. Hierbij heb je de keuze of de vijzen zichtbaar blijven of deze verborgen worden door een op maat gemaakt dopje in het zelfde hout als de terrasplank. Daarnaast wordt er vandaag ook veel gewerkt met clipsen in inox. Hierdoor kan het hout blijven werken zonder extra trekkrachten uit te oefenen op de onderstructuur. Resultaat is dat het terras vormvaster blijft van structuur als de installatieregels perfect gevolgd worden. Naast de terrassen in echt hout, kan u ook overwegen een terras te plaatsen in composiet hout. Dit is een mengeling van kunststof met hout. Afhankelijk van de fabrikant wordt er met houtvezels of met houtmeel gewerkt. Houtmeel vermengt zich beter met de kunststof waardoor er na gebruik geen splinters kunnen ontstaan. Binnen de composiet terrassen is er ook nog een verschil in opbouw van het profiel. Zo heb je composiet planken met luchtkamers in en planken die massief opgebouwd worden. Composiet terrassen met luchtkamers moeten steeds onder een bepaalde hellingshoek geplaatst worden om condensvorming in de planken te voorkomen. De massieve planken of de planken met enkelzijdige uitsparingen, kunnen dan weer zonder probleem horizontaal geplaatst worden. Best kiest u bij composiet terrassen voor een fabrikant die deze laatste variant aanbiedt en de nodige ervaring kan voorleggen met deze producten, om zorgeloos te genieten van uw tuin.

Laminaatklasse

Laminaatklassen zijn ontwikkeld om de klant een beter idee te geven betreffende volgende karakteristieken:

  • vlekbestendigheid
  • krasweerstand
  • impactweerstand
  • slijtweerstand
  • gladheid
De klasse waarin een laminaatsoort valt, is bepaald door de eisen die gesteld worden in de Europese norm EN 13329
Deze norm onderscheidt volgende klassen en overeenkomstig aanbevolen gebruik:
  • Klasse 21 21 - Licht huishoudelijk
  • Klasse 22 22 - Normaal huishoudelijk
  • Klasse 23 23 - Intensief huishoudelijk
  • Klasse 31 31 - Licht commercieel
  • Klasse 32 32 - Normaal commercieel
  • Klasse 33 33 - Intensief commercieel
Dus hoe hoger de laminaatklasse, hoe beter de laminaat bestand is tegen intensief gebruik.
Kwalitatieve merken bieden pas laminaat aan, die tot klasse 31 behoren voor hun goedkopere modellen en klasse 32 voor de meest verkochte modellen.
Vandaar dat kwaliteitsmerken meestal duurder zijn, maar vooral een hogere levensduur hebben.

 

Uniclic

Uniclic

Dit is een clicksysteem ontwikkeld door Unilin dat heel gemakkelijk is in gebruik. Door zijn ontwerp kan het grote trekkrachten aan, waardoor de geplaatste vloer mooi in elkaar blijft. Op de markt zijn veel varianten op dit systeem te vinden, maar deze evenaren meestal niet hetzelfde plaatsingscomfort en degelijkheid als het origineel. Recent kwam ook het Uniclic Multifit systeem op de markt, welke dezelfde technische kenmerken heeft als het origineel, maar nu nog makkelijker te plaatsen.

Drop Lock

Dit systeem laat toe de planken makkelijk in elkaar te laten "vallen" en zo de planken onderling met elkaar te verbinden. Doordat deze planken onderling niet in elkaar geklikt zijn, maar wel met elkaar verbonden is enig leven in deze verbinding wel mogelijk.

Tand groef

Tand groef

Dit is de klassieke aansluiting van parketplanken, welke steeds een verlijming vraagt. De planken met tand-groef verbinding moeten ofwel verlijmd worden aan de ondergrond (volverlijming), ofwel onderling in de tand en groef met elkaar verlijmd worden opdat de vloer een geheel zou vormen.

HDF

HDF staat voor 'High Density Fibre Board' of 'vezelplaat met hoge dichtheid'. De plaat is gemaakt van geraffineerde houtvezels en melaminehars van hoge kwaliteit. Het is een samengestelde houtvezelplaat die alle delen van de boom gebruikt. De plaat heeft een zeer homogene samenstelling en technische kenmerken. Ze is uiterst duurzaam, stabiel en kan zeer vochtbestendig zijn.

PVC

Is de verkorte naam van Polyvinylchloride. PVC is een veelvuldig toegepaste thermoplast die ontstaat na polymerisatie van vinylchloride. Omdat pvc goedkoop en eenvoudig te bewerken is, wordt het veel toegepast in allerlei takken van de industrie ter vervanging van onder andere hout en beton. Vanuit milieu-oogpunt lag pvc vaak onder vuur omwille van loodhoudende stoffen die in kleine hoeveelheden aanwezig zijn en de gechloreerde koolwaterstoffen die bij verbranding vrijkomen. Medio 2006 is er een trend gaande om de loodhoudende stabilisatoren in het pvc te vervangen door organische en op tin gebaseerde stabilisatoren. Alle additieven moeten voldoen aan Europese richtlijnen. Het is een flexibel en eenvoudig te bewerken materiaal, waardoor het breed toepasbaar werd in vele commerciële producttoepassingen.

PEFC certificaat

PEFC certificaat

PEFC staat voor Programme for the Endorsement of Forest Certification. Het PEFC Programma is het grootste boscertificatiesysteem ter wereld. Producten met het PEFC-logo garanderen de herkomst uit verantwoord beheerde bossen. Concreet betekent dit een bosbeheer dat tegelijk economisch leefbaar, milieuvriendelijk en sociaal gunstig is. Om de houtstromen te kunnen volgen van het bos tot bij de consument, kunnen bedrijven een controleketencertificaat (CoC) behalen. Een onafhankelijke certificatie-instelling ziet strikt toe op de naleving van de PEFC-criteria tijdens de volledige keten van het hout, dus van in het bos tot bij de consument. Deze controle van de houtstroom geeft de consument de garantie dat het hout of het houtproduct dat hij of zij koopt afkomstig is van duurzaam beheerde bossen. De bedrijfswereld engageert zich meer en meer voor ons leefmilieu. Dat bewijst de explosieve groei van het aantal bedrijven met een PEFC-certificaat in België (zie grafiek). Midden 2008 werd het 150ste bedrijf in de bloemetjes gezet en amper een half jaar later hebben we de kaap van de 200 al overschreden. Dit betekent dus een stijging van ruim 33% in één semester! Vooral de papier-/grafische sector was het laatste jaar in opmars en vertegenwoordigt nu al 30%. De forse stijging van het aantal bedrijven met een PEFC-certificaat zorgt uiteraard ook voor een uitbreiding van het aanbod.

FSC certificaat

FSC logo

FSC staat voor Forest Stewardship Counsel. FSC is een internationale non-profit organisatie die sinds 1993 streeft naar een duurzaam bosbeheer wereldwijd, volgens strikte sociale, ecologische en economische criteria. Door te kiezen voor houtproducten met een FSC claim, helpt u mee aan het verantwoorde beheer van de bossen wereldwijd.